Perşembe, Kasım 17, 2005

Mustafa Kemal bu işi de başardı


Mustafa Kemal bu işi de başardı. Anakra'da komisyona yeni bir yazı alfabesi yapma görevini verdi. Herkes düşünüyordu. Bir millet yazısını nasıl değiştirebilir? Ne kadar zamanda değiştirebilir? Ne düşündü arkadaşlar süre meselesi için diye sordu?

Beş yıl diyen var, onbeş yıl diyen var. Bir kaç sene, okullarda iki yazıyı bir arada öğretmelidir. Önce yarımşar sütundan başlayan gazeteler de beş yılda bütün gazeteyi kaplamak üzere yeni yazı ile basılan ksımlarını arttırmalıdırlar, diyorlar. Yüzüme baktı. Dedi , bu ya üç ayda olur yada hiç olmaz. Gazetenin yeni yazı kısmını hiç kimse okumaz, herkes sadece eski yazı kısmını okur. Bir harp , bir buhran çıktımı, inkılap da düşer,demişti.
sarayburnu parkında bir gece halka bu inkılabı da haber verdikten sonra , yola çıktı. Yer yer dolaştı, halka öğretmenlik etti. Sonuçta , bir iki sene içinde yeni yazıyla okuyup yazanların sayısı eski yazıyla okuyup yazanların sayısını geçti. Sonra, dil sorununu ele aldı. Mustafa Kemal, büyük tarihi ve bağımsız dili olamadan bir milletin büyük olamayacağını bilirdi. Tük dil kurumunu dil konusu dilin gelişmesi ile görevlendirdi. Eskiden Türkçe hiç yeni kelime , yeni bir terim türetemezdik. Geçmişin gelenek vce görenekleri içinde dağılış ve batış kaderine boyun eğen Türklük bu inkılaplarla gelecek zmanalara doğru, kanat açmaya başlıyordu.

1 yorum:

Oyyy sandığı dedi ki...

thank you very much for your nice offer...